הקרנית נמצאת בקדמת העין על הקשתית ועל האישון. היא שקופה ומאפשרת את ריכוז קרני האור ומיקודן (יחד עם העדשה) במרכז הראייה- ברשתית. לאחר קליטת המידע ברשתית הוא מועבר לעצב הראייה ומשם הוא עובר למוח. כך אנו מקבלים את ה'תמונה' שאנו רואים. הקרנית חייבת להיות שקופה כדי לאפשר תמונה חדה, ולהיחשף לדמעות כדי לשמור על תקינותה. מתי היא אינה מתפקדת כראוי ומה ניתן לעשות כדי לשפר מצב זה? במקרים אלו ניתן לשקול הליך השתלת קרנית – במאמר הבא.

השתלת קרנית – סיבות

תהליכי הצטלקות ובצקות במקום מקשים על תפקוד הקרנית. במצב כגון זה היא עלולה להפוך לעכורה, למנוע את מעבר האור אל פנים העין או להעביר את האור בצורה מעוותת, והתוצאה: טשטוש הראייה עד כדי לקות ראייה. סיבות נוספות העלולות לגרום לעכירות הן כוויות, פגיעה בשל ניתוח עיניים המיועד לטיפול בקטרקט, מחלות תורשתיות בקרנית, דחייה של קרנית בניתוח קודם, הרפס (דלקת זיהומית) ועיוות קרנית (קרטוקונוס).

השתלת קרנית

כיצד ניתן להשיג קרנית בריאה?

ניתוח השתלת קרנית כלול בסל הבריאות ומבוצע במקרה בו לא ניתן לפתור את בעיית הראייה על ידי אביזרים חיצוניים כגון עדשות מגע או משקפיים. במקרה בו נדרשת קרנית מוכנס המטופל לרשימת ההמתנה לתרומת קרנית, זו נלקחת מהנפטר בהסכמתו בעודו בחיים או באישורה של המשפחה לאחר פטירתו.

ההתראה מהירה ודורשת התארגנות המטופל תוך 24 שעות. זאת משום שהקרנית הבריאה שנלקחה מושרית בחומר המשמר אותה תקינה לזמן מוגבל. על המטופל להכין מבעוד מועד תעודת זהות, תרופות בהן הוא עושה שימוש יומיומי (למעט קומדין ואספירין מדללי הדם), התחייבות לאשפוז וכמובן חפצים אישיים לנוחיותו.

מהלך הניתוח של השתלת קרנית

ההשתלה מבוצעת בחדר ניתוח על ידי צוות מקצועי בכיר ובמרבית המקרים לאחר הרדמה מקומית. (יש לעדכן את הצוות המטפל לגבי תרופות קובעות ומסתמי לב אם קיימים). לפני הניתוח נגזרים הריסים אך גדלים לאחר מכן. הניתוח מבוצע על ידי מיקרוסקופ, במהלכו מוסרת הקרנית החולה ומוחלפת בקרנית בריאה הנתפרת לאזור. התפרים מוסרים לאחר כמה חודשים עד שנים מזמן הניתוח בהתאם להחלמתה של הקרנית.  אם בוצע הניתוח בהרדמה מקומית, הוא יתנהל כשעה ומחצה. אם בוצע הניתוח בהרדמה מלאה, הוא יוארך במחצית השעה.

חידושים בתחום השתלת הקרנית

כיום מוחלף רק החלק החולה בקרנית בניתוחים המוכרים בשמם: DSAEK/DALK ומשום כך מתקצר זמן הריפוי. החתך נחשב מזערי וראיית המטופל נעשית בהירה יותר לאחר כמה שבועות בלבד, אך חשוב לציין כי דרך זו אינה מתאימה לכל מטופל  ולשיקול דעתו של הרופא המנתח יש משקל חשוב.

החתך בניתוחי השתלת קרנית מבוצעים כיום על ידי לייזר המאפשר דיוק מיטבי. כתוצאה מכך מספר התפרים קטן וניתן לשלוף אותם מוקדם יחסית. לאור התקדמות זו משוחזרת הראייה בצורה מהירה יותר. לאחר כמה חודשים מתאושש המטופל מהניתוח ולאחר שנה מחלימה הקרנית.

השתלת קרנית- האם מדובר הצלחה בטוחה?

לניתוח אחוזי הצלחה גבוהים (90-80 אחוזים). ההצלחה תלויה במבנה הקרנית ובהתאמתה לעין המטופל ובמספר התפרים. נתונים אלו עלולים לגרום לטשטוש ראייה לאחר הניתוח. בעיה זו יכולה להיפטר על ידי שימוש במשקפיים או בעדשות מגע לאחר כמה חודשים של החלמה. לאחר שנה תיתכן הטבה משמעותית בראייה. במקרים בהם דוחה הגוף את הקרנית הטבעית אפשרי לשקול השתלת קרנית מלאכותית.

לשיחה קצרה על הטיפול שלכם - מלאו את הפרטים

השאירו לנו את הפרטים שלכם ונציגנו יתקשרו אליכם מיד לספק לכם מידע מהיר ומקצועי, מחירים ושירות השוואת מחירים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

לשיחה קצרה על הטיפול שלכם - מלאו את הפרטים​

השאירו לנו את הפרטים שלכם ונציגנו יתקשרו אליכם מיד לספק לכם מידע מהיר ומקצועי, מחירים ושירות השוואת מחירים.